24 februari 2012

Weapons that Made Britain

Finns det nåt bättre än att se en skallig britt vifta med en massa medeltida vapen? Jo, självklart, men serien Weapons that Made Britain är riktigt trevlig att titta på ändå. Lite handbegripligt förevisande av hur man använt de vapen som behandlas, lite återkoppling till historiska slag då de varit viktiga, och en del mer tekniska tester av vad de egentligen duger till, lite om hantverket bakom dem. En bra blandning.

Serien består av fem avsnitt och behandlar svärd, rustning, lans, långbåge och sköld. Hela serien finns att se på YouTube så det är bara att sätta igång och kika när du känner att du inte har nåt bättre för dig.

I flera av avsnitten ligger fokus på perioder som ligger efter Sagas ungefärliga 1100-tal (rustningsavsnittet handlar främst om plåtrustning t.ex.) men utöver korta omnämnanden av artilleri så behandlas inget som inte finns med i spelet.

3 kommentarer:

 1. Intressant att han sätter likhetstecken mellan longsword och bastard sword!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det som rollspelare gärna kallar bastardsvärd kallar de allra flesta som pysslar med historisk fäktning för långsvärd (de gamla fäktmanualerna också, t.ex. Talhoffer).

   Radera
  2. Och det rollspelare kallar långsvärd kallas helt enkeli för svärd.

   Radera