20 februari 2012

Mer att lägga till läslistan

Ikväll kom jag hem från biblioteket med tvenne böcker. Den ena är The History of the Kings of Britain av Geoffrey av Monmouth som Tomas tipsade om i en kommentar tidigare idag. ”…en historiebok från 1300-talet, sprängfylld med awesome” sa han, och jag blev eld och lågor.

En snabb titt på baksidan och det blev bara värre – den är ju från första halvan av 1100-talet till och med. Hur coolt som helst. Att den omfattar 2000 år, men är mer mytisk än historisk tycker jag låter väldigt smaskigt.

För att väga upp lite har jag också lånat Medeltidens ABC (versionen från 2001 som Carin Orrling var redaktör för). Jag har sedan tidigare Vikingatidens ABC i min bokhylla och kände för att ta en titt på den här också. Båda är små uppslagsverk där man kan slå upp en mängd personer och företeelser som är intressanta för att få ett grepp om perioden boken täcker. Så här kan det se ut:
Möbler som fristående stolar* och sängar* var sannolikt sällsynta i de flesta hem under medeltiden. Dessa var vanligen väggfasta. Ett antal bevarade boupptäckningar från välsituerade borgarhem under 1500-talet redovisar vanligen inte några M. Enkelt tillyxade bord* och pallar har sannolikt inte ansetts tillräckligt värdefulla att omnämna i sådana sammanhang. […]
Alla ord som har en asterisk bakom sig finns med som egna uppslagsord, så det är bara att bläddra vidare och se vad som sägs om bord till exempel:
Bord användes allmänt endast tillfälligt i den medeltida bostaden. Den vanligaste B.-formen var plankor som lades på fristående bockar. I en utvecklad form kopplas bockarna med en tvärslå. Andra typer är B. med centralfot och B.-kistan där locket användes som B. […]
Supermysigt att sitta och bläddra i. Och vet ni vad? Ni behöver inte ens gå till biblioteket för att göra det. Eftersom Historiska museet står bakom så finns texterna från Vikingatidens ABC och Medeltidens ABC (åtminståne den äldre versionen) tillgängliga på deras webbsida Historiska världar. Sök eller kika bokstavsvis. En riktig guldgruva!

---

Tillägg 121217: Historiska världar har visst flyttat sen inlägget skrevs (sidan finns nu här), och ordböckerna verkar inte fungera i  nuläget.

2 kommentarer:

  1. Medeltidens ABC var mycket riktigt en bok som kom till flitig användning när jag skrev Saga. En del grejer är mer eller mindre snodda rakt av därifrån. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, bra val! De flesta bitar lyckas ha en väldigt bra balans mellan information och lättillgänglighet.

      Radera