28 januari 2015

Stället som SL glömde: Bakgården

Det här inlägget består av åttonde delen i artikelserien Stället SL glömde som är skriven av Mika ”Faehrengaust” Keskitalo. Artikeln har tidigare publicerats på rpglab.net och återpubliceras med författarens tillstånd.

Bakom husen finns en ofta bortglömd värld i form av bakgårdarna. Faktum är att de är en viktig och livlig del av staden där många verkstäder finns och mycket av hushållens arbeten utförs.
Öde idag, men en gång full av liv. Foto av Norbert Kaiser.
Bakgårdarna var väsentligt livligare förr än de är idag. Man lastade av och på varor och det fanns verkstäder, stall, lager, tvättstuga, bastu, stora vedtravar, utedass och mycket annat. Det var heller inte ovanligt att se en hel del bökande djur.

Grannar samarbetade mer förr än idag. Det fanns gemensamma utrymmen och byggnader på bakgården och man samordnade aktiviteter så som tvätt, bastu, barnpassning, slakt, etc. Alla kände alla runt gården … på gott och ont.

Variation
Bakgårdarna och deras innehåll varierar beroende på tidsera, storlek på staden, stadens huvudsakliga verksamhet, kultur och geografiskt område. Det som beskrivs i den här artikeln är gårdar i större senmedeltida städer i centrala eller norra Europa. Detta är den vanligaste typen av stad i många fantasymiljöer.

Men tankarna kan med lite modifikation användas för andra typer av städer. Det viktigaste är inte exakt hur bakgårdarna ser ut utan att de finns, för det ger mer stämning till städerna.

Utseende
Bakgårdar är sällan planerade utan de blir som de blir. Det gör att formerna på en bakgård kan variera vilt och kan vara labyrintartade. De är omgärdade av byggnader och fyllda med innehåll vilket ger en klaustrofobisk känsla. Husen som står runt bakgården kan ha fina fasader mot gatan, men oftast lämnas baksidan rå och osmyckad. Flervåningshus kan ha vinschar som används för att hissa upp och ner varor.

Nuförtiden kan man se kalla stenbelagda bakgårdar i storstäderna. Så var det inte förr. Marken täcktes av hästspillning och annan smuts. Där letade både grisar, katter, hundar, råttor, höns, och fåglar efter föda.

Kanske finns det snygga killingar på bakgården också?
Ingångarna till bakgården kan vara valv eller öppningar mellan byggnader. Ibland finns öppningar som vagnar kan åka in och ut igenom. I vissa fall fanns portar som kunde reglas eller till och med låsas, men detta var sällsynt. Om det fanns många ingångar till bakgården så kunde den fungera som genväg och blev en kombinerad gata och bakgård. Det fanns bakgårdar som inte var direkt kopplade till någon gata utan det fanns en gång till ytterligare en bakgård. Ibland kunde detta resultera i ett flertal bakgårdar sammanbundna i en lång kedja.

Ljud och lukt
Bakgårdarna är omgärdade med väggar vilket ger ett kraftigt eko. Kombinera detta med en verkstad, vagnar som åker, ungar som skriker, folk som pratar och hundar som skäller så blir ljudnivån obekvämt hög.

Lukten är inte att leka med den heller. Det låg en hel del smuts på bakgårdarna och lukten kunde bli otäck, särskilt under varma sommarmånader. Eftersom bakgårdar är omgärdade av byggnader så blir det lätt vindstilla och det kan bli varmt. Råkade utedassen vara välfyllda under kvala sommardagar så skulle nog moderna människan spy illa kvickt.

Innehåll
Detta är några exempel på vad som kan hittas på en bakgård.

Bastu
I samband med tvättstugan eller för sig själv så finns bastun. Det är typiskt av rökbastutypen (se del fem i denna artikelserie för mer om bastu). Om staden har stora allmänna bastun så kanske det inte finns bastu på bakgårdar. I vissa städer kan det även vara förbjudet på grund av brandrisken.

Dass
Det är sällsynt med privata toaletter utan i stället finns gemensamma utedass på gården. Ofta är de av varianten med många hål i ett gemensamt utrymme. Dasset är ett ställe där man kan sitta och skvallra med grannarna en stund.

Lager och förråd
Det är vanligt med lager och förråd på bakgårdarna. De kunde tillhöra hushållen, verkstäderna eller vara gemensamma. Jordkällare kunde förekomma.

Stall
Om de boende har hästar så finns det antagligen stall på bakgården. Det kan även finnas byggnader eller tak för andra djur som t.ex. höns eller grisar.

Tvättstuga
De boende har normalt inte egna tvättstugor utan det har man gemensamt (eller så har man ingen alls). I tvättstugan finns möjlighet att värma vatten. Vattnet hämtas från närmaste brunn eller köps av vattenbärare. Torkning sker antagligen på tvättliner på gården.

Vedtravar
Stora vedtravar är en vanlig syn. De är till för både hushållen runt gården och eventuella verkstäder. De boende fyller på veden själva eller så köper man av speciella vedförsäljare. Ved är värdefullt i områden med lite skog så det kan förekomma stölder.

Verkstäder
En hantverkare kan ha sin verkstad på en bakgård. En skylt hänger på gatan och pekar in till bakgården.

Verksamhet
Bakgården kommer till liv tidigt på morgonen då hushållen börjar med sina sysslor; folk går på dass, djuren matas och ved hämtas in. Lukten av frukost och rök blandar sig med lukten av allt smuts. Djuren släpps ut och börjar böka runt bland avfallet.

Det är dock inte förrän verkstäderna kommer igång som det börjar bli riktigt livat; hantverkarna jobbar, kunder och försäljare kommer, djuren bökar, tiggare dyker upp och jagas bort, vagnar kommer och går. Så fortsätter det ända tills hantverkarna stänger sina verkstäder, vilket kan vara rätt sent på dagen eller till och med kvällen.

Sedan blir det genast lugnare och det är endast hushållens sysslor som stör lugnet. Matos och rök kommer ner till gården. Ved hämtas, toalettbesök görs och barn kanske leker men annars så är bakgården relativt lugn.

På natten är bakgården tyst och öde. Det enda som kan höras är ljudet av hästarna i stallet och katterna som är på jakt. Ibland kan en stadsvakt passera och se till att allt står rätt till.

På helgerna kan det se annorlunda ut. Då ska det bastas och kläder tvättas. På vilodagen jobbas det inte i verkstäderna utan gården är lugnare.

Fantasy
Det är inte så mycket som ändras på en bakgård i en fantasymiljö, men det är möjligt att det finns renhållning av något slag som gör gården prydligare. I stället för verkstad kanske det finns en alkemist eller något annat mer eller mindre mystiskt.

Det kan tänkas finnas en gårdstomte eller något dylikt även på bakgårdar.

Bakgårdar i rollspel
Rollpersonerna ska inta alltid förvänta sig att hantverkarna har snygga butiker som ligger mot gatan. Ofta får de lov att traska in på bakgården för att prata med hantverkaren som sitter i sin verkstad och jobbar.

Bakgårdar är bra platser för att gömma sig från lagens långa arm, särskilt under nattliga jakter. Det kan även vara en naturlig plats att göra ett inbrott från eftersom gatan kan vara upplyst och det rör sig mer folk där.

Äventyrsförslag:
  1. En grupp kultister har köpt alla hus runt en bakgård. På gården finns en hemlig nedgång till deras underjordiska tempel. Rollpersonerna kan få i uppdrag att bekämpa kulten eller bara råka snubbla över kultisterna av misstag. Eller så kanske kultisterna var tvungna att döda/kidnappa någon av de gamla hyresgästerna och rollpersonerna söker efter personen.
  2. Om rollpersonerna behöver göra ett inbrott så är bakgården en naturlig väg in.
  3. En bakgård har blivit hemsökt av ett spöke. Ingen vågar längre använda gården och de som bor i husen runt omkring vill ha hjälp med att få bort spöket.
  4. Det händer konstiga saker på bakgården till rollpersonernas hus. På kvällen och natten rör sig hemlighetsfulla skepnader fram och tillbaka mellan husen. Vad är det som händer? Kanske är det bara hemliga kärleksförhållanden eller så kanske det är något brottsligt.
  5. En rånarliga härjar i staden och lämnar efter sig lik på bakgårdar. Flera personer har dödats och lämnats på olika bakgårdar. Nu är folk rädda för att röra sig på gårdarna ensamma.
  6. Rollpersonerna ska kidnappa en person som befinner sig på en bakgård. Det gäller att täcka alla utgångar och sköta det hela så diskret som möjligt.
  7. Rollpersonerna passerar en bakgård där en folkilsken tjur har kommit lös. Ingen vågar gå in på gården. Kan rollpersonerna hjälpa till?
  8. En muterad råtta har fångats på en bakgård. Hur kom den dit och vad ligger bakom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar