02 januari 2015

Ivanhoe (1997)

Igår gick ju Sveriges mest kända riddarfilm, Ivanhoe från 1982, på TV i vanlig ordning. Jag hoppade över den i år. Vi vet ju hur det går, så det kanske räcker med att kolla varannan nyårsdag?

I miniserien från 1997 så sluter det inte särskilt annorlunda, men det är helt andra skådisar och ett betydligt längre format. Vad får man då? Rebecca (spelad av Susan Lynch) är bra som vanligt, men Rowena (spelad av Victoria Smurfit) bättre än … ja kanske någonsin. Spetsa öronen för Rowenas sång på natten mellan första och andra dagen av torneringen – Smurfit har (ironiskt nog?) en fantastisk altröst!

Filmen innehåller ett par namn och ansikten som kanske känns igen: Ciarán Hinds (Julius Caesar från Rome) spelar Bois-Guilbert, James Cosmo spelar Cedric, och Christopher Lee axlar manteln som Lucas de Beaumanoir, stormästare för Tempelherreorden.

Innan Saruman lät skäget växa ut var han tydligen tempelriddare.
Nick Brimble som Front-de-Boeuf är på gott och ont ingen John Rhys-Davies, Valentine Pelka ger nog den gestaltning av Maurice de Bracy som jag är mest förtjust i.

Tydligen finns hela miniserien i sex delar upplagd på YouTube, så om du också hoppade över Ivanhoe på TV igår, eller om du bara vill få en annan version av det hela, så är det bara att börja kika!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar