09 februari 2015

Tungt infanteri i Arcaria

Figurspel i Arcaria var ämnet för ett litet inlägg på Nor Bannogs facebooksida igår. Det lockade fram en fråga från Hârn-fantasten Mattias om hur vanligt tungt infanteri egentligen är i Sagas värld. Det hade jag inget bra svar på, så jag plockade fram Medieval Warfare Sourcebook volym 1 ur bokhyllan och tog en titt.

I sammanhanget beskriver vi nog tungt infanteri som fotsoldater som har lika mycket rustning som riddare. Tittar vi på verklighetens 1100-tal så är riddarens rustning ringbrynja för hela kroppen samt hjälm, så det är inte fråga om någon plåtrustning än. I Saga presenteras fler rustningstyper som är i bruk och gångbara alternativ, men jag sätter dem åt sidan för stunden.

Bilden som drog igång allt: Late Saxons från Splintered Light Minis.
När det gäller utrustning har det nog i många fall varit så att den som är tillräckligt rik (och är fri, till skillnad från livegen) har ålagts att hålla sig själv (eller någon ersättare) med ordentliga saker. Jag saxar några punkter från den engelska Assize of Arms från 1181:
  1. Whoever possesses one knight's fee shall have a shirt of mail, a helmet, a shield, and a lance; and every knight shall have as many shirts of mail, helmets, shields, and lances as he possesses knight's fees in demesne.
  2. Moreover, every free layman who possesses chattels or rents to the value of 16m. shall have a shirt of mail, a helmet, a shield, and a lance; and every free layman possessing chattels or rents to the value of 10m. shall have a hauberk, an iron cap, and a lance.
  3. Item, all burgesses and the whole community of freemen shall have [each] a gambeson, an iron cap, and a lance.
Där har vi hela skalan från att ha kit både åt sig själv och andra till att utrusta sig själv i varierande grad, ner till att åtminstone ha en tygrustning, ett spjut och enkel metallhjälm. Ett knight’s fee är i sammanhanget ett mått på jord (så mycket som krävs för att en riddare ska kunna leva av det). 

Mest intressant borde det väl egentligen vara att titta på hur trupperna rekryteras. En del är yrkessoldater i utbyte mot jord (det "klassisk"), en del är det i utbyte mot pengar (legosoldater) och en del är feodala yrkessoldater i utbyte mot pengar (stipendium istället för förläning). De kan förväntas vara välrustade och vältränade, det är ju liksom hela vitsen med dem.
 

När det gäller milis och folkuppbåd så beror det då en hel del på var man tar dem ifrån. Hur rika är de? Finns det en tidigare uppgörelse om hur de får användas? Det finns ganska gott om exempel på folk som kanske bara har 40 dagars tjänst de måste utföra, eller uppgörelser som säger att de här milistrupperna bara slåss inom visst många mil från hemmet.

Allt det här varierar över tid och från plats till plats. I slutändan så går det nog alltid att gräva fram en god anledning att ha tungt infanteri närvarande, inte minst i figurspelssammanhang (vilket var där jag började min tankebana), men riktigt hur vanligt det är känns vanskeligt att svara på. Ju rikare område desto mer sannolikt helt enkelt. Det beror helt på varifrån du samlar din här, och om de har lust att ställa upp. En stor rik stad som Montmar kan säkert stå för välrustad milis, men de lär inte gå många dagsmarscher bortom stadsmurarna.

4 kommentarer:

  1. Köpte på mig ett antal Late Romans och Early Saxons från Splintereds Lights Dark Age och de är riktigt snygga. Hade tänkt att spela Dux Britanniarium med dem, men har ännu inte hittat någon som vill spela med mig därför har de ännu inte blivit färdigmålade. :-(

    Så jag har haft lite funderingar på att ha dem som rollspelsfigurer till SAGA istället, men jag vet inte riktigt var Romano-British figurerna hör hemma. Pannonska imperiet kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när jag kikar på Romano-British så inser jag att ju har ringbrynja det flesta. Det kopplat med skägg gör väl att de kan vara lite vad som helst nästan. Pannonska imperiet, albier med pannonsk härkomst... funkar säkert fint att köra dem som Calanor också om man har nåt ännu mer legionäraktigt att stoppa in som Imperiet om man skulle vilja.

      Jag tänkt lite på att kanske skriva ihop lite setting kring antingen när Albion invaderas av Imperiet eller när de gör sig fria. Det borde ju vara perioder att lägga figurspel i, och matcha väldigt fint med utbudet från Splintered Light inser jag nu.

      Radera
    2. När de gör sig fria från imperiet röstar jag på. Eller så skulle man kunna förlägga det till det stora kriget mot Norog, vilken kultur som de nu bör baseras på :-P

      Radera
    3. Ja, vill man köra i Arcarias nutid så tror jag på Marksland + allierad mot Norog.

      För Norog har jag sneglat på modeller som anknyter till rysk/polsk stil (toppiga hjälmar, lamellrustning och så). Fått lite såna vibbar av några av bilderna i boken.

      Radera