02 januari 2013

Tangwen Washford

Riddar Tangwen Washford är en av de två marknadsmästare som ytterst ansvarar för St. Uriens marknad, Albions tredje störtsta, som hålls i staden Cumbran. Marknaden börjar två veckor efter Uppenbarelsedagen och pågår i fyra hela veckor, så den sista veckan är mitt i högsommarvärmen.Tangwen och gillesmästare Osmær Röde (ålderman i garvarnas gille, tillika den andra marknadsmästaren) har under dessa veckor ett dussin andra tjänstemän under sig, samt kring 60 av garnisonens fotsoldater.

Det syns på hennes grånade hår att hon har varit med ett tag. Faktum är att hon vid 18 års ålder,  år 1112, var en i den allra första skaran av kvinnliga riddare som kung Breannon dubbade. Vid det laget hade hon övat vapenlek i sex år. Hennes mor satte henne i träning samma dag hon mottog beskedet att Tangwens far och äldre bröder stupat i slaget vid Camlonpasset, år 1106.

Somliga upplever Tangwen som nonchalant, särskilt på mot våren till när planeringen inför marknaden upptar hennes tankar. Hon är handlingskraftig och ser till att saker och ting händer, om hon så måste göra dem själv. En av Osmærs viktigaste sysslor i deras samarbete är att påminna Tangwen om att hon faktiskt kan delegera uppgifter.

Tangwen har två barn. Dottern Elaine är riddare och styr byn Oxton, sonen Moray studerar för närvarande i Montmar och förväntas kunna påbörja en karriär inom kyrkan. Maken Aiden dog förra våren av lunginflammation. Tangwen hade den själv också, men klarade sig igenom. Hon dras däremot fortfarande med en besvärlig hosta som slår till när hon ansträngt sig kraftigt, eller när den vill.

Några tänkbara scenarion med Tangwen Washford:
  • Senaste marknaden upptäcktes förfalskade mynt och sigill. Riddar Tangwen har varit de skyldiga på spåren ett tag utan framgång, men plötsligt dyker fler av mynten upp (kanske i rollpersonernas ägo?) och nya spår framkommer. Kanske blir rollpersonerna involverade i att försöka gillra en fälla?
  •  Tangwen upptäcker att en sina tjänstemän fiffla och tar mutor utan att betala vidare och sätter honom i skampålen. Någon rollperson med mycket gott rykte eller adlig börd kanske utses som ersättare. Har rollpersonen det som krävs för att sätta sig in i och klara av sina nya uppgifter mitt under pågående marknad?
  • Sonen Moray har inte hörts av, och inga nyheter om honom har kommit från Montmar på länge. Plötsligt dyker ett brev upp. Falskmyntarna kidnappat honom för att tvinga Tangwen att lägga ner jakten på deras liga. Kanske kan rollpersonerna hjälpa henne spåra upp dem?

Riddar Tangwen Washford
Kvinna, 54 år.
Fördelar: –
Nackdelar: –
Färdigheter: Jakt 3, Köpslå 6, Lag 4, Läsa/skriva (Albiska) 3, Närstrid 4, Politik 2, Ridderskap 4, Rida 3, Tala språk (Lingua Pannona) 2, Talare 2,

Styrka: 6  Styrkebonus: +0  Motorik: 6
Intelligens: 4  Utbildning: 4  Kunskap: 8
Sinnen: 4  Psyke: 2  Närvaro: 6
Gåvan: 2  Ars Arcana: 0  Magi: 2

Total Kroppspoäng: 7

Kroppspoäng träffområden:
Vänster ben: 4
Höger ben: 4
Kropp: 5
Vänster arm: 3
Höger arm: 3
Huvud: 2

---

Här har jag provat det som jag nämnde i mitt inlägg om husregler för att göra rollperspner, nämligen att byta 2 poäng i grundegenskaper mot 8 poäng att lägga på färdigheter. I övrigt är Tangwen skapad som en ny rollperson enligt mitt husregelsdokument. Spontant känns det bra och som något jag skulle använda vid mitt bord.

Om du är orolig för att den här variantregeln skulle leda till att alla rollpersonerna i ditt spel skulle bli superotrevliga typer med massor av extrapoäng i slåss så är det nog lika bra att bara hoppa över den. Om man vill lägga in lite begränsningar för att motverka sånt lite mjukt skulle jag föreslå att poängen från egenskaper som man byter in måste komma från Styrka eller Motorik, och att man man max får lägga 6 poäng på samma färdighet.

Ett ålderskrav skulle kunna vara vara nåt att tänka på också. Kanske måste rollpersonen vara över 30 för få byta in en poäng från en egenskap, och över 45 för att få byta in två?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar