19 januari 2013

Lilou från Toury

Det runda ansiktet under hatten spricker upp i ett leende när hon ser dig. ”Min vän!” ropar hon med tung accent, trots att ni aldrig träffats förut. ”Jag ser att du har det svårt i ditt liv. Vilken tur att du hittade mig, jag har precis det du behöver.”

Hennes kläder är en pilgrims, prydda med märken från flera kända vallfärdsorter. Hennes händer är en arbetares, vana att slita och stå i. Hennes ögon är livliga och uppmärksamma, leendet självsäkert och avslappnat.

Lilou kommer från staden Toury i Arlac. Där arbetade hon bland annat som baderska, tvätterska och fiskhandlare innan hon fick nog och bara gav sig av för att få se nåt annat. Det kanske låter som tomt prat när hon berättar om fjärran länder medan hon försöker sälja sina mirakelkurer och falska reliker till folk, men hon har faktiskt besökt alla de dessa ställen. Eller i alla fall hälften, och pratat med folk som sett de andra.

I sin ränsel har hon i regel ett litet förråd av saker att sälja som på olika sätt kan förbättra köparens liv. Just nu har hon följande att erbjuda:
  • En del av sankta Bronwyns underkäke, insvept i pärlgrått siden, 8 mark: ”Lägg den i sängen när det är dags, det kommer underlätta födseln. Låt den ligga kvar sen om du inte vill ha fler barn. Så länge den ligger kvar kommer inget nytt liv börja gro.”
  • En bägare som sankta Juliana själv druckit ur, 4 mark: ”Drick en mun var ur bägaren, häll det sista av vinet utanför porten och göm bägaren under tröskeln. Då kan ni vara säker på att finna kärlek och lycka i ert äktenskap.”
  • 1t3 små läderpåsar som innehåller hår från sankt Osrics huvud, 2 mark styck: ”Häng den om halsen och bär den mot huden innanför din skjorta så vet du att du går säker genom alla stormar och olyckor till havs.”
  • 1t6+2 små linnepåsar med jord från sankt Domecrotios grav, 1 mark styck: ”Om det är för något på utsidan så blandar du den med en salva och smörjer på, om det är för något på insidan så tar du en liten nypa – liten säger jag! – och blandar i maten. Blir du inte bättre genast så sov med påsen under kudden i några dagar, då tar det garanterat effekt.”

Lilou erbjuder oftast sina varor till folk som om det vore en ren välgärning mot dem. Om intresset är svalt säger hon i regel att de är välkomna att söka upp henne när de ändrat sig. Om den tilltänkta kunden istället tvekar så sänker hon rösten och säger i största förtroende att hon kan hålla varan, bara för dig, veckan ut.

Trots att hon lever på kvacksalveri för det mesta (hon tar något diversejobb om hon vill stanna en längre tid) så lever hon i övrigt ett ganska föredömligt liv: hon beaktar alla högtiderna, besöker kyrkor och helgedomar, håller en blygsam kost, och bidrar till fattigbössorna. För det mesta ger hon ett ganska fryntligt intryck, men hon kan också vara väldigt hotfull när hon vill.

Några tänkbara scenarion med Lilou från Toury:
  • Lilou dyker plötsligt upp vid rollpersonernas bord på krogen och tränger sig in på bänken mellan dem samtidigt som hon ser sig om efter den som jagar henne. ”Ni har inget emot att jag slår mig ner, va? Kände plötsligt att jag behövde lite sällskap!”
  • Lilou söker upp rollpersonerna och ber om pengar. Hon har träffat en kund som inte är den vanliga lättlurade, vidskepliga och hypokondriska sorten, utan någon som verkligen skulle behöva träffa en kunnig läkare. Tror rollpersonerna på henne, och har de några pengar att ge henne?
  • Lilou har blivit haffad och slängd i fängelse för att ha sålt falsa reliker, och väntar på dom. Mest troligt så blir det böter eller prygling, men då hon är utan familj som kan betala boten så kan hon bli kvar i sin cell ganska länge. Ställer rollpersonerna upp och betalar, eller iscensätter de rent utav ett mirakel för att visa att reliken är äkta?

Lilou från Toury
Kvinna, 33 år.
Fördelar: –
Nackdelar: Nedsatt syn (närsynt, -1 på attacker och annat som kräver skarp syn)
Färdigheter: Bluff 4, Första hjälpen 3, Köpslå 3, Närstrid 2, Tala språk (Albiska) 2, Tala språk (Lingua Pannona) 1, Talare 3, Upptäcka 3, Växtkunskap 2

Styrka: 7  Styrkebonus: +1  Motorik: 6
Intelligens: 3  Utbildning: 3  Kunskap: 6
Sinnen: 5  Psyke: 3  Närvaro: 8
Gåvan: 3  Ars Arcana: 0  Magi: 3

Total Kroppspoäng: 10

Kroppspoäng träffområden:
Vänster ben: 6
Höger ben: 6
Kropp: 7
Vänster arm: 5
Höger arm: 5
Huvud: 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar