22 januari 2013

Fyra saker vi kan lära oss av Maciejowskibibeln

Wikipedia berättar för oss att: ”Maciejowskibibeln är en rikt illustrerad polsk handskrift av Bibeln, framställd under 1200-talets mitt. Även om målningarna föreställer bibliska händelser är människorna på bilderna i för mitten av 1200-talet tidstypiska dräkter. Innehåller många intressanta rustningar och vapen.”

Som vanligt har den engelska artikeln mer att säga, till exempel att den nog är illuminerad någonstans i norra Frankrike. Det är just några av de illuminationerna jag tänkte ägna det här inlägget åt. Vi ska titta på några bra saker man kan lära sig av Maciejowskibibeln.1. Högmedeltidens herrunderkläder, brokor, är ett väldigt sexigt plagg som ser ut lite som en blandning mellan pösiga shorts och blöjor. På huvudet bär den här arbetaren en coif, ett plagg som inte har något särskilt namn belagt på svenska men heter kveif på norska. Den finns inte nämnvärt representerad i svenskt bildmaterial så kanske användes den inte här uppe. Efter att ha haft en huvudbonad av det här slaget på mig varje sommar de senaste sex åren kan jag försäkra er om att den faktiskt räcker ganska långt när det gäller att skydda knoppen från solens hetta.2. Jäkligt små hundar höll man sig med redan på den tiden. Enligt Människan och djuren i den medeltida staden, en liten publikation som Stockholms medeltidsmuseum gjorde för en utställning med samma namn, kan man i medeltida källor läsa sig till att knähunden varit de högst skattade. Långhåriga knähundar klipptes ibland för att se ut lite som miniatyrlejon. De var inte bara dekoration utan användes som kroppsvärmare också. De hade rykte om sig att kunna vara riktigt ettriga även under medeltiden. För att räknas som knähund skulle hunden vara så liten att en manshand kunde omsluta halsen.
3. Rätt sätt att ta av sig en ringbrynja är att böja sig fram och ruska överkroppen tills brynjan faller av. Man vill gärna ha en coif eller liknande på sig medan man gör det så man slipper ha flera kilo metall hängande i håret.4. Den här kanske ni kunde räkna ut själva, men ändå: Det suger att få en yxa i huvudet. Jag vill dock påpeka att ett stort mått av konstnärlig frihet har tagits när det gäller avbildningen av själva skadan.

Det finns förstås mycket mycket mer att upptäcka bland Maciejowskibibelns många bilder. De finns att beskåda här och var på internet, bland annat på den riktigt 90-talskitschiga sidan Medieval Tymes.

2 kommentarer:

  1. Finfin artikel, och bra tips! Det värmer ett Harnmasterhjärta. Jag ska länka inlägget till mina spelare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att det gillas! Hoppas dina spelare får stor nytta av sina nya kunskaper! :D

      Radera