09 december 2012

Music of the Troubadours

En fantastisk grej med Spotify är att man kan få smaka på massor av musik man aldrig trodde fanns, bara man råkar hitta den på något sätt. En fantastisk sak med att köpa en skiva är att det i regel står nåt på skivan eller i medföljande konvolut om vad det är man lyssnar på egentligen. När jag lyssnar på dagens tips saknar jag det där konvolutet.

Music of the Troubadours har fint harpspel, mycket fint flöjtspel, och en massa annat fint också. Det som får den att sticka ut är sångerskan. Istället för det vanliga lite klassiska stuket så har hon en stil som får mig att tänka på sydeuropeisk folkmusik.

En del av låtarna är inte bara trevlig lyssning utan förslår nästan användningsområden av sig själva dessutom: Ara Lausatz, Lausat, Lausat är en livlig fest i någonstans kring Mare Pannona, Humlis Forfaitz är ett ömt eller vemodigt kärleksmöte i Dantras, och i Quan Vei La Lauzeta Mover måste man hinna ikapp någon för att utfärda en varning.

Som jag antydde i början finns albumet på Spotify. I det här fallet finns den även YouTube, dels i ett otympligt klipp på över en timme, dels enstaka låtar här och där. Här är en av dem:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar