Idag följde jag med min guru när det gäller medeltidskläder,
Linda Öhman, till stallet. Perfekt läge för att fråga henne om 20 saker jag (och du!) borde veta om hästar!
- En häst spenderar gärna 16-18 timmar per dygn med att äta om den får och behöver 30-50 liter vatten per dygn om den inte ligger i hårdträning (för då går det förstås åt mer).
- En häst som ska göra mer än ett måttligt arbete under en dag (bära en ryttare en timme eller dra en lätt kärra någon enstaka timme) behöver kraftfoder (t.ex. spannmål) för att klara av att göra det regelbundet. Annars börjar den magra av och tappa orken.
- Det är tyngre för en häst att bära en ryttare än välordnad packning av motsvarande vikt. Om packningen dessutom lastas på en vagn kan hästen på fast väglag dra 4-5 gånger så mycket med ungefär samma ansträngning.
- En stor häst äter cirka 10 kilo hö per dygn. En liten häst kan klara sig på sex. En stridshäst eller en häst som får arbeta hårt hinner inte äta nog mycket hö per dygn utan måste även utfodras med kraftfoder (upp till 10 kilo per dygn).
- En otränad häst bär dig utan problem 2-3 mil (i lugnt tempo eller med raster) på en dag om den får vila hela nästa dag. En vältränad häst tar dig 6-7 mil (i lugnt tempo eller med raster) på en dag om den får vila dagen efter, och några mil mindre om ni behöver fortsätta nästa dag.
- En otränad människa orkar rida ungefär en mil per dag. Att rida dag efter dag på fantasymanér fungerar bara för dig med fysik som en elitidrottare med motsvarande elithäst (och 10 kilo kraftfoder om dagen).
- En tamhäst skos om varannan månad för att skydda hovarna mot slitage och hårda underlag. Tappar hästen en sko kommer du antagligen behöva leda den eftersom den i praktiken blir halt. Vildhästar, en del förvildade hästar och ursprungsraser som mustanger och islandshästar skos normalt inte då de har extremt bra hovkvalitet.
- Typiska drag hos olika typer av vildhästar är (eller, var) att de är små, kompakta, med korta halsar och smala ben. Hovarna är små och hållbara.
- Hästar trivs bäst i flock och kommer känna sig obekväma när de är ensamma.
- Hästar är gjorda för att röra på sig under en stor del av dygnet. I det fria går de långsamt under tiden de betar. Att hålla en häst i stallet dygnet runt kommer leda till skador på ben och leder, och problem med matsmältningssystemet.
- Ett sto är dräktigt 11 månader och brunstigt i några dagar ett par gånger om året.
- Ett hästbarn kallas föl, en hona kallas för sto. Ett sto som inte fått föl kallas märr. En hane kallas hingst, men om den kastrerats kallas den valack (och du behöver bara kika under hästen för att veta vilken sort det är).
- En häst blir mellan 20 och 30 år gammal och den generella åldern går att bedöma genom att titta på tänderna. De växer och nöts hela livet.
- På hingstar växer ofta de så kallade vargtänderna ut ordentligt. De kallas så för att de ser ut som hörntänderna på en varg.
- Ett föl diar sex månader till två år. Ett sto får normalt ett föl varannat år.
- En vild hästflock består normalt av några ston, deras föl och halvvuxna föl, samt en hingst. Flocken leds av ett erfaret sto som vet var det finns mat och vatten. Det är också vanligt med unghingstflockar – hästvärldens motsvarighet till ungdomsgäng.
- Hästen har normalt tre gångarter: skritt, trav och galopp. Några hästraser har även gångarterna passgång (samma vaggande gång som kameler har) och/eller tölt (en snabb skritt). Trav är den gångart som ger bäst fart för minst energi. Galopp är den snabbaste gångarten, motsvarande att springa för människor. I oberedd skog rör sig en häst i långsam skritt, motsvarande en människas promenadtakt.
- Hästar hör bra, har känsligt luktsinne och ett utvecklat känselsinne så de kan identifiera olika typer av växter med mulen. De ser bra åt sidorna men mindre bra framåt. För att hjälpa avståndsbedömningen inför ett hinder så höjer och sänker de huvudet.
- Som stridshästar används nästan bara hingstar då de är de mest aggressiva och stridslystna. De kan tränas till att bita, sparka och slå (med frambenen) mot både andra hästar och människor.
- Hästar kan sova stående tack vare att de kan låsa frambenens leder. För djupsömn lägger de sig ner.
|
Ja, vem är det egentligen som bestämmer hur ridandet går till? |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar