02 mars 2013

Medeltida borgar: maktens hus i Norden

Om du känner att du inte kan leva utan en bok som har en fin helsidesbild på ett medeltida dass så ska du genast skynda dig ut och se om Medeltida borgar ligger och skräpar på nåt bokreabord nära dig.

Jag lånade den från biblioteket när den var ny, men den blev liggande. Den verkade glättig. Titeln satt med Carol Twomblys typsnitt Charlemange med gradient och några filter? En omslagsbild som man fixat med kontrasten på så att den ska se ärkedramatisk och häftig ut? Billigt!


Förra veckan råkade jag plocka upp den från det förberedda bokreabordet och började bläddra. Då insåg jag att den skulle bo i min bokhylla. Utsidan hade inte så mycket med innehållet att göra. Innuti fanns några fina foton på diverse borgar, kastaler, och ruiner som finns spridda över Norden, några kapitel som ger en bred bild av borgens olika roller, och det hela kröns med både en diger referenslista och en förteckning över bildkällor. Så ska det se ut! Jag vill ha min populärhistoria serverad lättläst men lite träig, och det ser ut som att Martin Hansson kan leverera.

2 kommentarer:

  1. Kan rekommendera ett par veckor i bil runt om i Tyskland,Polen samt Tjeckien på borgsafari.. bästa resan ever!

    SvaraRadera
  2. Det kan jag tänka mig, låter helt ljuvligt. :D Jag har drömmar om en resa i södra Tyskland och norra Italien för att titta på borgar, medeltida städer samt kloster och käka trakternas bästa korvar. Det tror jag vore en höjdare!

    SvaraRadera