10 mars 2013

Fyrkantiga trummor

Det var en gång en skäggig farbror som hade en blogg tillägnad ett fantasyspel i legendarisk medeltid. En dag snubblade han runt på YouTube och hittade några klipp med folk som spelade adufe. Här är ett av dem:


Adufe är namnet på en fyrkantig trumma som finns i portugisisk tradition och har rötter i den muslimska världen. Wikipedias artikel om instrumentet berättar att det lär ha använts i kristna processioner och att det traditionellt är ett instrument som spelas av kvinnor (åtminstone i religiösa sammanhang). Trummans båda sidor är täckta med ett skinn och ramen är en enkel konstruktion av trä. Det ska gärna finnas något skrammel innuti (vanligen ett par bjällror som knyts fast). Det hela syns rätt väl på den här videon där en äldre herre bygger ihop en adufe:


Varför är det här så intressant för mig då? Jo! För att mitt öga fastnade på en särskild bild i Maciejowskibibeln (som vi ju redan bekantat oss med här på Nor Bannog). Den föreställer Jefta som återvänder hem efter ett slag och möts av sin dotter. Vad har hon i händerna om inte en fyrkantig trumma?


Trumman förkommer på ytterligare tre bilder från Maciejowskibiblen:

David återvänder som segrare med Goliats huvud.
David för förbundsarken till Obed-Edom.

David dansar i förbundsarkens närvaro, hans fru Michal (upp i högra hörnet) misstycker.

I kommentarerna på Medieval Tymes (se sidorna för blad 13, 29 och 39) identifieras trumman som en timbrel, ett instrumentnamn som förknippas med israeliterna och judisk tradition. Hur kopplingarna mellan adufe och timbrel (som vanligen framställs som mer klassiskt tamburinliknande) ser ut har jag ingen aning om.

Om man vill överföra den här typen av trumma till Arcaria så tänker jag mig att den kanske har följt med flyktingar från Mizhadir och Malakan och spridit sig runt Mare Pannona främst. I Castoria är det ett instrument bland många, men i Seyadh likväl som i Ondaria och de västligaste delarna av Pannonska Imperiet så kanske det börjar utvecklas religiösa traditioner runt trumman. Om det nu funkar med religiös musik i Ghulám, Arcarias motsvarighet till islam? Där behöver jag nog ta och läsa på. Man lär sig mycket om sina kunskapsluckor av att hålla på med rollspel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar