11 mars 2013

Kalenderklur

Januar: By thys fyre I warme my handys
Februar: And with my spade I delfe my landys
Marche: Here I sette my thynge to sprynge
Aprile: And here I here the fowlis synge
Maii: I am as lught as burdie in bowe
Junii: And I wede my corn well mow
Julii: With my sythe my mede I mowe
Auguste: And here I shere my corne full lowe
September: And with my flaylle I erne my brede
October: And here I sawe my whete so rede
November: At Martynesmasse I kylle my syne
December: And at Chritemasse I drynke redde wyne
Dikten här ovan är skriven på 1300- eller 1400-talet av någon anonym typ i England. Den ger en kortbild av bondens år, och jag snubblade på den i samband med en fin liten artikel om just året såg ut för en jordbrukare under medeltiden. Ett trevligt fynd, även om det inte alls var vad jag var ute efter. Jag snubblade över jordbruksartikeln när jag googlade för att se hur det såg ut med kalendern i Hârn.

Jag slumrade nämligen till en stund ikväll efter maten och vaknade med denna fruktansvärda insikt: för att verkligen kunna kulturspela i Arcaria behövs namn på veckodagarna, och om man har namngett veckodagarna är det bara att namnge månaderna också.

Jag har aldrig pluggat in något dylikt till andra spel (kan inte ett dugg av kalendern från Warhammer Fantasy Roleplay till exempel, fast det är en av mina favoritsettings), och ofta tyckt att sånt är fullkomligt onödig information. När jag spelat Dungeons & Dragons har jag nog aldrig sagt nåt annat än ”om tre dar” och aldrig behövt nåt annat heller. Min misstanke är dock att det är väldigt givande att ha lite grepp om kalendern ifall man vill köra en kampanj som utspelar sig över längre tid, eller är baserad i något sammanhang där årets olika delar är extra intressanta: bonde- och klosterliv tänker jag på spontant.

Givet att Saga är medvetet skrivet för att ta vara på sånt som folk redan vet och är bekanta med så lär det väl bli sju veckodagar och tolv månader. Får fundera på vad de kan tänkas heta. Tror ni man kan få folk att säga ”måndag” med långt å utan att förstöra för sig själv?

5 kommentarer:

 1. Harnmaster har 12 månader med vardera 30 dagar. En vecka är 10 dagar. Månadernas respektive längd kan man komma ihåg med följande Harniska rim:

  "Thirty days hath Halane,
  Savor, Kelen, and Larane.
  All the rest have thirty too.
  I remember this. Can you?"

  SvaraRadera
 2. Columbia Games lägger ut grundreglerna gratis till och från. Jag har själv laddat ner min kopia gratis med deras välsignelse. Vet inte om erbjudandet gäller just nu, men här ligger hela grundregelboken. Varsågod :)

  http://bellsouthpwp.net/g/a/garyashburn/harn/4001-HM3.pdf

  SvaraRadera
 3. Fräsigt!

  Jag snubblade över lite info om den Hârnska kalendern och blev påmind om en av trösklarna som gör att jag inte spanar djupare in i settingen: namnen känns otroligt främmande. Nånstans blir det jättekonstigt i mitt huvud när samhället är så välbekant och namnkulturen är helt alien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår. Vad gäller Hârn har jag fördelen att jag nött in namnen. Nu älskar jag att de heter egna grejer! Tror det är vad som behövs. Alltså Stannis Baratheon låter ju asfånigt tills man sagt det 20 gånger då det låter hur självklart som helst.

   Radera
  2. Jag vande mig rätt fort (eller ja, såhär en lång bit in i säsong 2 av tv-serien) vid namnen i Game of Thrones. Det känns som att de bara var ett steg bort från vår världs namn. Hârn tar ytterligare ett par steg. Kan absolut se att det kan vara en selling point. :)

   Radera