13 mars 2013

Codex Gigas

I jakten på bilder av medeltida kalendrar så snubblade jag in på Kungliga bibliotekets sida om Codex Gigas. Verkar finnas massor av roligt där. KB får själva presentera skriften:
Codex Gigas, eller Djävulsbibeln i Kungliga biblioteket i Stockholm är berömd av två anledningar: Den lär vara den största bevarade europeiska handskriften (Codex Gigas betyder »jättebok«) och den innehåller ett stort helsidesporträtt av Djävulen.
Den här webbplatsen innehåller en digitaliserad version av alla sidor i handskriften tillsammans med kommentarer om dess historia, dess texter, initialer och utsmyckning.
Det berömda porträttet av hin onde.
Sista biten i Codex Gigas är tydligen ett kalendarium och KB är bjuder på lite insikt i hur det är utformat och uppbyggt. Missa inte heller avsnitten rörande besvärjelser. Rena guldgruvan!

Jag har också hamnat på en sida som kan presentera den julianska kalendern för 1148 också (eller ja, vilket år som helst mellan 1 och 9999 menar den) vilket också kan visa sig användbart, för risken är rätt hög att jag bara döper om den till den pannonska kalendern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar