15 december 2014

Rue des Jungleors

Det är ju jättelänge sen sist jag kom med något musiktips, så det kanske är dags för ett sådant? Som vanligt rör det sig om ett album som finns att höra på Spotify: Rue des Jugleors.

På det här albumet är det instrumental och vokal musik från 1100-tal till 1300-tal som gäller och det är Ensemble Anonymus från Quebec som står för musicerandet. I vanlig ordning hörs gott om ”modern” klassisk skolning i sångrösterna, men det hela hålls på något vis ganska lätt och behagligt.

En stor risk med tidig musik är att den blir väldigt enformig för lyssnaren om man gör massor av verser och inte varierar varken dynamik eller instrumentering. Den fällan tycker jag inte Ensemble Anonymus faller i, inte ens i den åtta minuter långa Souvent souspire (som för övrigt avrundas fint med hackbräde). Jag tycker det känns riktigt lättlyssnat.

I spår 9, Stantipes / Retrove Petrone, får vi höra som skulle kunna vara ett portativ, en bärbar orgel med bälg. Eftersom portativ är jätteläckra så måste jag få slänga in ett klipp på hur det går till. Det är Martin Erhardt som spelar och musiken kommer från Codex Rossi (1300-tal).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar