12 december 2013

Av lera tegel, av tegel en kampanj

Idag har jag spenderat lite tid med att gräva i teglets historia som byggmaterial, främst när det gäller svensk medeltid, kyrkobyggnader och dylikt. Bieffekten av det är förstås att jag kan erbjuda ett kampanjfrö:

Riddare på väg hem från kriget mot Mizadhir ser uppförande av katedral. Den blir stor och röd, man bygger med tegel, och detta finner riddaren koolt. In med nån fräsig intriggrej som gör att någon som är smart och vet hur man bränner tegel måste fly stället och får anledning att haka på upp till Albion.

Väl i Albion finner man förstås anledning att uppföra en kyrka och det är dags för mer intriger. Tegel har inte nytillverkats i nämnvärd skala i Albion på flera hundra år**, utan det mesta tegel man ser är återanvänt från byggnadsverk uppförda innan Albion bröt sig ur det Pannonska imperiet år 532. Här har vi alltså läge att stoppa in två jobbiga typer: en som har inflytande över marken där man hittar bra lera och en som råkar ha några pannonska ruiner på bakgården och gör ganska god vinst på att sälja av begagnat tegel. Bonushinder: nån som vill sabotera bygget för att det egna kyrkbygget inte ska riskera att se futtigt ut, en baron som vill kidnappa tegelbruket för att bygga på sina försvarsverk om det börjar lukta inbördeskrig (kungens trogna mot Wictred av Bannok med anhängare).

Givet att det tar några år att bygga klart under de bästa av förhållanden så behöver inte skurkarna vara överdramatiskt skurkiga hela tiden, det räcker att de är de lite då och då. In med nån eldsvåda och lite vardags intriger så bör det räcka en god bit. Stannar ekonomin i bygget kan det bli stående i åratal, och vips kanske det finns en ursäkt för att hålla på med generationsspel också (dvs. pensionera de ursprungliga rollpersonerna och gå vidare till att spela deras arvtagare).

** det här är då en direkt parallell med hur det såg ut för teglet i England. Nåt som inte fanns i England var fantasydvärgar, men såna finns i Albion. I kapitel 10 i Saga omnämns murarmästare Frondor som förestår en verkstad som hugger sten, bränner tegel och murar mot betalning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar