23 oktober 2013

Fascinerande fängelsehistoria

Jag satt just och funderade på om fängelse borde vara med som tänkbar straffpåföljd i Saga, googlade runt lite, och nu är jag lite klokare än förut. Jag har tidigare fått uppfattningen om att fängelse inte användes som straffåtgärd under medeltiden utan främst tjänade som förvar för de anklagade som man befarade skulle rymma innan rättegång, och som utpressningsmetod för de som skulle betala böter.

Historikern Guy Geltner menar dock att det är en missuppfattning. Han borde väl veta, för han har skrivit en hel bok om saken. Jag råkade hitta hans artikel Medieval Prisons: Between and Reality, Hell and Purgatory och där kan man läsa om hur kyrkan straffat klerker och munkar med fängelse sedan minst 300-talet, att Le Stinche troligen var det första helt för ändamålet avsedda fängelsebyggnaden (ca år 1300) och att det det kunde passera 800 fångar där under ett år. De flesta fångarna lär ha varit folk med obetalda skulder, men även stöld, hasardspel och att bära vapen lär visst ha kunnat ge en plats på anläggningen.

Bland det roligaste i sammanhanget är att läsa hur man på Le Stinche inte stod för sånt som för det mesta ingår i en modern fängelsedom: mat, läkarvård, utbildning, andlig ledning. Nej då, fram med stålarna, annars kommer inget käk. Vill du träffa prästen? Hit med deg. Samtidigt lär du kunnat få lämna din cell för att tigga, fixa med dina juridiska problem och vara med på familjehögtider.

Nej, nog med snabbreferat nu. Dags att läsa artikeln en gång till och se om jag förståt saker och ting rätt och leta fler fascinerande detaljer. Här finns förresten en kort intervju med Geltner för den som är intresserad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar