19 september 2013

Bildinspiration: hedniska ritdräkter

”I landet Albion präglar den nya religionen människornas sätt att tänka men gammal folktro och hedniska riter lever kvar.” Så står det i baksidestexten på Saga och jag har alltid tyckt den biten med kvarhängande hednisk tro låtit som nåt man kan göra rätt skojiga saker med. Det fick sig en rejäl knuff idag när den här länken med bilder på dräkter som lär ska användas i riter runt om i Europa dök upp i mitt flöde på Facebook.

Spana in den mörka björndräkten till exempel. Om ni skulle möta på någon i en sån en mörk natt, skulle inte ni också hoppa ur hosorna i tron om att det var en riktigt björn vid första anblicken? Hua. Den och ett par andra av de här dräkterna känns perfekta att inspireras av för lite mystiska och skräckiga äventyr med hedniska övertoner i Albion. Kanske tas de behornade maskerna och bältena med bjällror fram en gång vart femtionde år för att några av byborna ska föra någon som offer till en sidhe byn gjort en pakt med en gång för länge länge sedan …?

2 kommentarer:

  1. Anonym11:16

    Mkt bra länk! Jag håller på att läsa mitt nyinköpta Saga-exemplar och gillar settingen. Den påminner en hel del om min egen kampanjvärld. Jag hämtar också inspiration från din blogg och uppskattar verkligen varje gång ett nytt inlägg dyker upp! Danke!

    SvaraRadera
  2. Oj, vad roligt att höra! Jag tog en titt på din blogg och, ja, jag förstår helt klart parallellerna mellan Sagas värld och din. Jag är väldigt förtjust i Conan jag med, så det var roligt att se det med i mixen också.

    Jag är helt inne på samma spår som du: låt människor driva handlingen, och "det andra" figurera sparsamt så det behåller sin mystik.

    SvaraRadera