11 juli 2012

Life in a Medieval City

I samband med att jag fick tipset om artikeln rörande kvinnor och arbete under medeltiden i början av juni så snappade jag också upp en rekommendation om Frances och Joseph Gies’ böcker Life in a Medieval CityLife in a Medieval Castle, och Life in a Medieval Village från Meg Baker.

För några veckor sedan läste jag ut Life in a Medieval City och kan nu vidarebefordra rekommendationen. Boken fokuserar på livet i staden Troyes 1250 och är full av intressanta saker rörande vardagslivet i staden i stort och smått. Särskilt upplysande tyckte jag det var att läsa om handel och hantverk – två områden som var mycket mer utvecklade än jag hade trott.

Jag har börjat på Life in a Medieval Castle och än så länge verkar även den full med smaskiga saker. Det här är den typ av böcker som nog är min största inspiration till Saga. Jag snubblar över små bitar av information som jag gärna vill ta med mig från böckerna om historia in i spelvärlden och se hur de får liv. Ett exempel från Life in a Medieval City: vävarna är bland de första att utvidga lärlingssystemet med gesällnivån (tidigare fanns bara lärlingar och mästare). Anledningen är för att man vill säkerställa tillgång till kunniga arbetare, för det krävs en många utbildade händer för storskalig tygproduktion. Hur reagerar vävgesällerna i Selinor på att plötsligt behöva söka anställning månad för månad i flera år istället för att bli mästare direkt som generationen innan?

Paret Gies har skrivet flera böcker till, både ihop och var för sig, och jag tycker alla titlarna ser intressanta ut. Kanske har jag några år av antikvariatsurfning framför mig?

3 kommentarer:

 1. Anonym16:11

  Jag kan också rekommendera "Montaillou, en fransk by 1294-1324" av Emmanuel Leroy Ladurie. Den ger en väldigt bra inblick i vardagslivet bland vanligt folk på medeltiden. Den kom ut på svenska för rätt längesen men kan säkert gå att hitta på antikvariat eller på biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett toppenbra tips! En snabbtitt i Libris visar att den finns på ganska många bibliotek runt om i landet. Jag kommer lägga vantarna på den nästa gång jag kommer hem till Umeå och kan besöka universitetsbiblioteket.

   Radera
  2. Anonym10:55

   Kul! Den är klart läsvärd för den medeltidsintresserade, inte minst för den som vill spela rollspel i den miljön och har lite realism-ambitioner med kampanjen.

   Radera