26 september 2014

Mål och band

Jag har dykt ner i Dragon Age-rollspelet senaste veckan och läst lite regler och börjat fundera på en helt annan setting som jag kanske kommer använda för att prova systemet (det finns lite att läsa om settingen Flugornas år på rollspel.nu).

Något som jag blev lite överraskad av att hitta är det som kallas goals och ties i Dragon Age. Goals visar sig vara ganska exakt rollpersoners mål som jag skrivit om dem här på bloggen, men utan uppdelningen i långsiktiga och kortsiktiga mål även om samma sorts tänk kommer fram i texten. Varje rollperson uppmuntras ha tre mål som spelledaren kan kika på när det är dags att förbereda spel.

Vad är ties då? Det är band mellan rollpersonerna. Svaren på frågan ”Men varför hänger vi ihop då?” som lätt smyger sig på när man gjort en grupp äventyrare från världens alla hörn. Varje rollperson uppmuntras ha minst ett band till varandra. En väldigt enkel teknik, men en som direkt skapar en lite fastare grund för spelandet och, precis som mål, inspirera innehållet i äventyr.

Jag hälsade på goda vänner förra veckan och tanken var att vi skulle testa Dragon Age med ett generisk fantasyäventyr som jag snickrade ihop utifrån deras mål och band. Det var ett rätt enkelt arbete när de serverade band till varandra i form av att de stött ihop i skogen och slagit sig ihop för att överleva, ty båda deras äventyrargäng hade blivit överfallna och splittrade, möjligen utplånade. Synd att det inte blev av, för jag kände mig ganska peppad att få se hur det skulle gå för dem.

Skulle jag sätta mig och förbereda kampanj i Saga idag så skulle jag köra med mål, band och de två frågorna som skulle placera rollpersonerna i det medeltida samhället och antagligen bada i lösa trådar som kan dras in i spel.

2 kommentarer:

 1. Anonym22:13

  Jag kommenterar tyvärr inte så ofta, men är en trogen läsare. Inläggen är alltid intressanta och jag uppskattar arbetet som du lägger ner. Keep it up! Btw: jag älskade Stället som SL glömde-avsnitten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt roligt att höra! Jag är också ett fan av Mikas artiklar. Om jag minns rätt är det två till vi har att vänta någon gång framöver. :)

   Radera