06 april 2013

Försvunnen men inte glömd

För drygt tre år sen startade jag en tråd på rollspel.nu där jag presenterade några nya besvärjelser till Saga. Rickard Elimää (författaren till Matiné och det kommande This is Pulp) hoppade in och bidrog med några formler också.

Ramverket för projektet är att en magiker från Seyadh tagit sig an att sammanställa en omtalad med förlorad grimoire – därav projektnamnet Lysander Chrysanthos försvunna formelsamling. Igår plockade jag fram materialet för första gången på länge och putsade lite på språket.

Det som finns i dagsläget är ett förord till samlingen samt 24 formler med varsin tillhörande regelsnutt och kommentar från sammanställaren. Här är ett exempel på en formel:
Hur man skapar ett gott ljus för arbete.
Att arbeta i fladdrande och ostadigt ljus är inte gott för ögat, tålamodet eller arbetets resultat. Använd därför denna formel, då kan ditt arbete bli fullkomligt. När du använder den kan veken på ditt vaxljus eller din oljelampa varken släckas av vind eller för hand, den återtänds omedelbart. Endast genom att sänka den under vatten eller utsätta den för en magisk vind kan den släckas. Du kan även göra det med vilja närhelst du så önskar.
Magica Communis
Räckvidd: 10 m. Tid: 1 timme.
Svårighetsgrad: 1

Formeln verkar på ett ljus, en oljelampa eller en annan eldkälla som inte större än en fackla.

Ännu en formel med den typ av elegans som få andra än Chrysanthos besitter. Formeln i sig är enkel och dess effekt tämligen anspråkslös. Det är också dess styrka: där formeln Lux skulle skapa oönskad uppmärksamhet kan man obemärkt använda denna formel istället. Jag gör ofta bruk av den själv, särskild då jag är på resa och önskar arbeta sent om kvällen eller in på natten.
Det saknas några bitar innan det hela är färdigt (jag tänker mig en utförlig spelledarperson med några äventyrsfrön, en text om hur utförandet av ritualer kan vara hela äventyr i sig, och kanske lite annat smått och gott), men det kanske börjar vara dags att fundera på vad det ska bli i slutändan. Det blir lite för stort för ett hemmaproducerat häfte, och lite för litet för något regelrätt tryck så det krävs lite eftertanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar