10 november 2012

Markslands lejon – en kampanjidé

Höst 1147. En armé av norog har svept in i Marksland österifrån. Staden Retzburg är under belägring.

Vinter 1147. I skydd av mörkret smiter några figurer igenom belägrarnas linjer. Med sig bär de något varje kvinna och man i Marksland skulle känna igen vid första anblicken …

Det är lejonbaneret, under vilket konungen Caspar von Freistein (av historikerna omtalad som Casparus Magnus, den ende av Markslands kungar som fått tillnamnet ”den store”) samlade sina främsta riddare i kriget mot norog 947. Han kallade dem Markslands lejon, och sa till dem att de vunnit så stor ära att deras egna liv inte räckte till för att bära den. Därför skulle deras arvtagare också få bära äran genom att rida under lejonbaneret. På så vis lades grunden för rikets mest berömda riddarorden.

Ingen har dock sett baneret vaja för vinden sedan 1131. Anklagelser om kätteri och samröre med svartkonstnärer blev undergången för Markslands lejon. Många av riddarna avrättades. Några flydde. Några lyckades bevisa sin oskuld eller hade beskyddare inom kyrkan som var tillräckligt mäktiga för att rädda dem.

Ordens sista stormästare var en av dem som gick på bålet. Nu – i vinternatten 1147 – är det hans enda barn, dottern Sophia, som bär baneret ut ur staden. Hennes förhoppning är att kunna återvända med en väpnad styrka och häva belägringen.

Vad händer våren 1148? Kan Sophia finna nog många arvtagare för att de ska kunna göra någon skillnad? Känner de någon plikt mot baneret deras fäder samlats kring? Kan de undsätta Retzburg i tid?


Några tänkbara roller:
 • Sophia, bärare av baneret, fast besluten att återuppväcka orden och bli ett av Markslands lejon.
 • Margarethe, hennes mor, anklagad för att vara häxa under processen 1131. Räddade baneret undan elden.
 • Unge Clement, familjens tjänare, villig att riskera liv och lem för sin hemstad.
 • Riddar Olbrecht, en gråhårig veteran som hade beskydd under processen 1131 och slapp undan med böter. Samvetet tynger honom mer än åldern.
 • Katherine von Niederbek, änka efter ett av Lejonen som förlorat båda sina söner under hösten, i strid mot norog. Villig att själv ta upp vapen och rida under baneret.
 • Reinhard, en av arvtagarna vars far flydde processen 1131. Ung, vacker, oprövad.
 
Sophia lagar det medfarna baneret.

4 kommentarer:

 1. Tokbra kampanj, jag vill spela!

  SvaraRadera
 2. Anonym21:51

  Jag äger ett ex av Saga men har ännu inte spelat det. Den här kampanjidén gör mig riktigt sugen på att sätta ihop en spelargrupp och dra igång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj! Jag vill förstås höra allt skvaller och skryt om det blir av.

   Radera