28 november 2016

Hästkapplöpningar och våldsamma sporter

På SVT Play finns det en fantastisk dokumentär om Palio di Siena att se fram till 18 december. Palion är en hetsig hästkapplöpning runt stadens snäckformade torg. I dokumentären beskrivs det hur somliga ser på jockeys som opålitliga legoknektar som kan köpas för pengar. Och det är mycket pengar inblandade i loppet varje år.

En bild från Palio di Siena 2010. Varje jockey har ett ridspö
av torkad oxhud och bär en contradas färger.
Varje jockey rider för en egen stadsdel (contrada) och det är mycket prestige på spel. Det har hänt att jockeys som inte vinner får rejält med stryk av arga och besvikna invånare i kvarteret.

Palio di Siena är inte den enda palion i Italien, och ur ett historiskt perspektiv är det bara en av många typer av hårda fysiska tävlingar som förekommit i italienska städer. Från artikeln om Palio di Siena hamnade jag på att läsa om andra ”spel” på Wikipedia och i den här artikeln på History Today.

Där kan man läsa om diverse upplägg som var gemensamma nämnare verkar vara att deltagarna slår på varandra, vare sig det gäller mazzascudo (där man rustar sig och slåss i lag med klubba och sköld) eller det som idag kallas calcio storico (eller till och med calcio storico fiorentino efter staden Florens) där två lag om 27 man möts på en avlång plan och ska göra mål på varandra genom att kasta bollen i det långsmala nät som går längs motsatt kortsida. En slags italiensk rugby kanske man kan säga.

Det här borde vara något att stoppa in i Arcaria. Calcio lär romerska legionärer ha spelat, varför inte även pannonska legionärer?

En kampanj satt i en stad där kvarteren har gamla rivaliteter och allianser skriver nästan sig själv när man plockar in helgonfesterna och spel där kvarteren möts med pompa, ståt och skitigt våld.

Tarroc skulle kunna vara en bra plats för en sådan kampanj. Kanske är mer än ett av de hårt konkurrerande hamndelshusen i örikets huvudstad baserade i samma kvarter och förväntas vara goda allierade under några dagar varje år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar