27 januari 2016

Fyra år med Nor Bannog

Idag är det fyraårsjubileum för Nor Bannog. Det var i januari 2012 som jag bestämde mig för att sjösätta en blogg till ett svenskt rollspel som jag tyckte förtjänade mer snack och buzz.

Nu, 2016 finns en rykande färsk utgåva i butikerna, och en del av materialet är sådant som plockats härifrån bloggen.

För min del finns det en risk med det. Jag har hållit igång bloggen, samlat en del material i häftena, och nu finns en del i nya boken. Risken är att jag skulle kunna nöja mig så. Projektet har på något sätt fått en fast form, det går att ta på.

Nor Bannog fick under 2015 på sätt och vis fast form i Mikael Hassels DrakSaga också. Mina inlägg om hur olika fantasyvarelser skulle kunna göras i Sagas regelsystem bidrog med lite inspiration till en omarbetning av Sagas grundregler där målet var att fånga känslan av Drakar och Demoner. Reslutatet finns som pdf på DriveThruRPG eller som print on demand-bok till självkostnadspris på Lulu.com.

Bloggen i sig fick inte så mycket kärlek och tid under 2015. I genomsnitt skrev jag ett inlägg varannan vecka, men i praktiken kom så gott som alla de inläggen under årets första halva. Jag hoppas att 2016 blir ett mer aktivt år. Än finns det gott om böcker som jag inte har läst eller som jag bara plockat någon enstaka godbit ur.

Några av böckerna jag skulle vilja hinna med att ösa ur i år.
Vad kan tänkas dyka upp under året då?

En del av mig skulle vilja syssla med ganska konkreta saker. Skriva ihop material om någon by eller något kloster kanske. Sånt som går att plocka fram och faktiskt använda. Det lite luriga nu när Saga finns i butik igen är om sådant material i första hand ska hit till bloggen eller om det borde skickas till speltidningen Fenix och läggas upp här eller på SagaGames hemsida sedan.

I juni ifjol skrev jag att jag tycker vi ska korspolinera mera: flytta världar till olika system, låna, stjäla och ha oss. I den andan skulle jag under året gärna titta närmare på Järn och Blood & Bronze.

Med sitt fokus på klaner tror jag att Järn kan ge otroligt mycket till spel i Arcarias nordliga och östliga delar, eller för den delen i Albions tidigare historia när den albiska befolkningen står i konflikt med Pannonska imperiet. Jag skrev mer om varför Järn är intresant tidigare i år när crowdfundingen var igång.

Blood & Bronze är ett rollspel av Johan Nordinge och Olav Nygård, namn vi känner igen från bloggen Boningen. Det är bronsåldersfantasy i ett mytiskt Mesopotamien, och jag tror det här är spelet som gäller om man vill spela sandalfantasy i Arcarias forntid när riket Arlan blomstrade, omkring 4000 år tidigare än Sagas nutid.

Ett annat spel som jag tror kommer lämna ett avtryck här i år är den gamla guldklimpen Prince Valiant: The Storytelling Game från 1989. I det spelet finns nämligen ett intressant grepp med ”specialeffekter” som är till för att föra in en del standardmotiv från riddarromantiken i spelet: plötsliga förälskelser, mirakulösa flykter, tal som eldar upp pöbeln, och liknande.

Jag kommer fortsätta att använda Nor Bannogs Facebook-sida för att dela med mig av länktips, länka till nya inlägg på bloggen och lite annat smått och gott. Sidan är förresten en bra kanal om du vill tipsa mig om någonting. Det går också bra att maila mig på anders.norbannog@gmail.com.

Måtte Arcarias alla helgon vara med oss på våra äventyr under det kommande året!

1 kommentar:

  1. Den långa medeltiden har legat på min bokhylla ett bra tag också, samma med nya Saga. :-(

    Hoppas på mer lästid och fler inlägg på Nor Bannog under året.

    SvaraRadera