18 juni 2013

Svärdologi

Ja, det är ju typiskt! Alltid när man tror sig veta nåt så är det bara bevis på att man inte vet egentligen. Jag råkade kolla på svärden i vapenlistan samt beskrivningarna av dem i Saga och drabbades av den där förrädiska känslan av att jag minsann visste bättre. Lite googling och läsning senare hade jag hamnat på Björns svärdssida och nu får jag göra upp med min hybris.

Jag har varit en av de där som minsann varit snabb på att peka ut att långsvärd och bastardsvärd är samma sak. Men inte då. Snällt och pedagogiskt går Björn igenom de vanligaste svärdstyperna under europeisk medeltid och där får jag minsann veta att långsvärd, slagsvärd och bastardsvärd minsann är tre olika saker. In med ridsvärdet som jag aldrig hört talas om så är ödmjukheten total.

Jag som bara skulle kolla lite om hur det låg till med huggsvärd/falchion som man ser riddare med lite här och där och ändå påstås vara ett lågstatusvapen på många ställen … Nåja, verkar som det gått bra att svinga huggsvärd i Europa utan skam.


Ibland när jag sitter och tittar på sånt här på för nära avstånd slås jag av att det finns någon slags realism i att bara ge alla vapen samma skada som i tidiga versioner av Dungeons & Dragons. Användandet av dem, och de potentiella effekterna, är så pass komplext att man ändå aldrig kommer göra dem rättvisa. Lika bra då att de allihop gör 1t6 i skada. Man dör ju lika mycket oavsett vad man blir mördad med.

Det sagt har jag fortfarande inte ändrat mig när det gäller husregler: för strid och vapen och sånt så är det bara att omvandla skada på 1t6+4 och högre till 2t6 istället som jag skulle göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar