18 juli 2012

Namn från Seyadh och Khamad

Seyadh och Khamad är troligen de riken med mest intrikat namnkultur i Arcaria. Ett fullständigt namn kan bestå av upp till fem element som alla kan användas samtidigt:
  1. Ett förnamn, kallat ism.
  2. Ett namn som visar att man är abu (far) eller umm (mor) till sitt äldsta barn. Namnet kallas kunya, och används vid respektfullt tilltal. Vid användning av hela namnet kommer det här allra först.
  3. Ett (eller flera) namn som säger vem man är son (ibn) eller dotter (bint) till, kallat nasab. Man kan fortsätta fler generationer bakåt, men det är mycket ovanligt att gå längre än tre.
  4. Ett tillnamn som beskriver någon egenskap personen har eller skulle vilja ha, kallat laqab. I vissa fall, särskilt om namnet beskriver en som al-Wáhids tjänare, ersätter detta laqab ens ism.
  5. Ett tillnamn baserat på yrke, släkttillhörighet, eller var man kommer ifrån, kallat nisba. Sista delen av ett namn.
En del att hålla reda på, inte sant? Nå, det behöver inte göras särskilt avancerat. Det går lika bra att kalla Fathuna al-Kātiba (ism + nisba) för Fathuna skrivaren, eller Salma al-Dhalfā (ism + laqab) för Salma den trubbnästa. I fallet spelledarpersoner skulle jag till och med säga att det är att föredra om man har spelare som inte kan arabiska men kan svenska, för då säger namnet direkt det som det skulle ha sagt till rollpersonerna.

Att redogöra för några föräldrar är ett bra sätt att bygga ett mer imponerande namn. Genom att slå tre t20 och läsa av resultaten lite slumpmässigt på namnlistorna så får jag till exempel namnet Jabir ibn Asad ibn Bilal (Jabir son till Asad son till Jabir – ism + nasab för två generationer bakåt).

Som det står ovan så kan man ibland ha ett religiöst laqab som ism. För att göra det så tar man ordet för tjänare (abd för män, amat för kvinnor) och lägger till ett av den Endes namn (jag föreslår att man lånar ett av Allah om man inte har några andra idéer). Amat aš-Šakūr (”Den Tacksammes tjänarinna”) och Abd al-Khāliq (”Skaparens tjänare”) kan alltså fungera både som förnamn och tillnamn.

Här har vi alla fem elementen, med en twist:
Abu Amat aš-Šakūr Yamin al-Rashid ibn Abi Wasil ibn Sufyan al-Ashshāb
Kunya allra först, dotterns ism (Amat aš-Šakūr) är i form av en religiös laqab/ism-variant. Sedan hans eget namn Yamin (ism) och hans laqab (al-Rashid betyder ungefär ”den rättstyrde”). Sedan kommer nasab för två generationer. Här är twisten: namnet referar till Yamins far med kunya (Abu blir Abi i det sammanhanget), så Wasil är en bror till Yamin. Yamins far är i sin tur son till Sufyan. Sist av allt kommer nisba, ett tillnamn baserat på yrke i det här fallet, och Yamin är alltså medicinalväxtodlare. Puh!

För den som vill ha ett komplett namn utan för mycket krångel så är kunya + ism + nasab (förälder till, eget namn, barn till) ett bra val. Annars upprepar jag: ism + tillnamn på svenska. Det kommer man hur långt som helst med.

Vill man hitta några laqab och nisba man kan använda så finns det listor här och här. Den senare länken består i stort av en artikel om just arabisk namnsed och rekommenderas till den som vill grotta ner sig mer. Det jag har återgivit här ovan är lite förenklat.

Här kommer listorna med förnamn:

Kvinnonamn

  1. Abdah
  2. Aziza
  3. Danā
  4. Faynān
  5. Hadija
  6. Halima
  7. Ḥamda
  8. Izza
  9. Jamila
  10. Kanza
  11. Layla
  12. Maryam
  13. Najma
  14. Nuzha
  15. Rahmat
  16. Rashida
  17. Rasis
  18. Salma
  19. Ulayya
  20. Zahra
  1. Aminah
  2. Atikah
  3. Baraka
  4. Dananir
  5. Fathuna
  6. Ḥalāwa
  7. Ḥassāna
  8. Hushayma
  9. Karima
  10. Mahjūna
  11. Nalkah
  12. Nu’ayma
  13. Qusayma
  14. Rayḥana
  15. Raziya
  16. Sabiha
  17. Sayyida
  18. Umayma
  19. Zaynab
  20. Zulaikha
Mansnamn

  1. Ahmad
  2. Asad
  3. Asim
  4. Bakr
  5. Bilal
  6. Darras
  7. Dirar
  8. Farras
  9. Ghalib
  10. Hammad
  11. Jabir
  12. Khalid
  13. Salim
  14. Sinan
  15. Sufyan
  16. Tahir
  17. Umar
  18. Utbah
  19. Wasil
  20. Yaskar
  1. Babak
  2. Bashshar
  3. Dabbah
  4. Farqad
  5. Hamid
  6. Harun
  7. Hassan
  8. Khuzaymah
  9. Mansur
  10. Nasr
  11. Qurrah
  12. Rashid
  13. Sabur
  14. Shaybah
  15. Sulaiman
  16. Talib
  17. Uthman
  18. Yamin
  19. Yasir
  20. Ziyad
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar