18 april 2013

Kort och gott om klostrets örtagård

En god vän skickade mig en gammal artikel från DN någon gång inatt. Den ser trevlig ut så jag passar på att dela med mig av den här, då hittar jag ju igen den för en ordentlig läsning när jag vaknat till dessutom. Allt innan 9 på morgonen är ju trots allt mitt i natten.

Nå, här är den: Anlägg en örtagård från medeltiden.

11 april 2013

Projekt Niederbek

Jag har funderat mer på vad jag vill göra av Niederbek som pratade lite om i förra inlägget. Det här är punkterna som står i mitt anteckningsblock:
  • KARTA! (ny och snyggare alltså)
  • 1-2 kyrkor + kloster
  • Störrebefolkning - ca 1000?
  • SLP-tabeller (inspirerat av Vornheim så klart, så en spalt vardera för namn/yrke/detalj). Troligen en tabell för vanligt folk, en för kyrkofolk, och en för adligt folk).
  • Tabeller för vad som händer och finns på marknaden?
  • Möjligen kartor över ett 2-4 olika hus/hustyper.
  • Tabell för att slå fram familjesammansättning? (Ingen aning om hur en sån skulle se ut, eller om den vore så värst användbar)
  • Gillen? Kanske 2-3, med stadgarna, mest som exempel för att skapa egna.
Ser inte ut som omöjligt mycket jobb så det kanske kan bli av. Jag läste dessutom artiklarna om de albiska städerna Dunbar och Findon igår och fick lite inspiration där. De finns att ladda ner hos SagaGames och är riktigt trevliga. Favoritsakerna var den snygga borgkartan i Dunbar-artikeln och den lilla biten om kyrkan St. Lydeon i Findon (en oväntat asketisk kyrka mitt i stad som domineras av jakten på pengar – snyggt!). Klart värda en titt!

07 april 2013

Kyrkan i Niederbek

Jag slängde upp en hafsig skiss på ett äventyr på rollspel.nu häromdagen. Det utspelar sig i en stad i Marksland som jag döpte till Niederbek. Grunden för min karta fick bli en över staden Perouges i Frankrike. När jag klottrat klart märkte jag att jag ju missat att få med något som tydligt var en kyrka. Illa illa. Tack och lov fanns det något som skulle kunna tolkas som ett kloster i alla fall.

Kanske ser klostret Nio sår i Niederbek ut så här? Bilden är från Hildesheim i Tyskland.
Det här fick mig ju att börja fundera på hur kyrkor i Marksland skulle kunna se ut egentligen. Jag ganska hemma på medeltida kyrkor i norra Sverige, men hur det ser ut på kontinenten har jag inte så bra grepp om. När vi nu dessutom ska förflytta oss till Arcaria – där rundkyrkan, som är rätt ovanlig i vår värld, är den vanligaste i Albion – så gäller det att fundera lite.

Den runda formen som symbol för livets kretslopp bör ingå på något vis förstås. Tittar man på stadskartorna i Saga så finns den hos alla avbildade kyrkor. Jag har dock svårt att släppa den avlånga formen som vår världs kyrkor ofta har: det skulle betyda att jag skulle vara tvungen att säga adjö till den klassiska klosterbyggnaden till exempel.

Tur då att många många kyrkobyggnader avslutas med en halvrund absid. De här absiderna finns på en del svenska medeltidskyrkor (verkar särskilt ha hört ihop med 1100-talkskyrkor), men finns i princip inte alls på de kyrkor som byggs under 1200-talet (inte inom mitt geografiska område i alla fall). I Arcaria tänker jag att det här är en mycket viktigare del av kyrkan, och att de kyrkor som inte har den runda formen som grundplan i alla fall har den halvrunda absiden.

Lite googling efter romanska kyrkor i Tyskland ledde mig till Sankta Cecilia i Köln (byggd ca 1130-1160), vilket verkar vara en perfekt förebild för en kyrka till Niederbek. Den nog haft tre halvrunda absider ursprungligen, och jag tänker att det stått helgonaltaren i de båda mindre absiderna. Så ska jag i alla fall låta det vara när jag stoppat in en kyrka i dess avbild i min påhittade stad.

St. Cecilia i Köln. Den fyrkantiga utbyggnaden närmast kameran byggdes 1479.


06 april 2013

Försvunnen men inte glömd

För drygt tre år sen startade jag en tråd på rollspel.nu där jag presenterade några nya besvärjelser till Saga. Rickard Elimää (författaren till Matiné och det kommande This is Pulp) hoppade in och bidrog med några formler också.

Ramverket för projektet är att en magiker från Seyadh tagit sig an att sammanställa en omtalad med förlorad grimoire – därav projektnamnet Lysander Chrysanthos försvunna formelsamling. Igår plockade jag fram materialet för första gången på länge och putsade lite på språket.

Det som finns i dagsläget är ett förord till samlingen samt 24 formler med varsin tillhörande regelsnutt och kommentar från sammanställaren. Här är ett exempel på en formel:
Hur man skapar ett gott ljus för arbete.
Att arbeta i fladdrande och ostadigt ljus är inte gott för ögat, tålamodet eller arbetets resultat. Använd därför denna formel, då kan ditt arbete bli fullkomligt. När du använder den kan veken på ditt vaxljus eller din oljelampa varken släckas av vind eller för hand, den återtänds omedelbart. Endast genom att sänka den under vatten eller utsätta den för en magisk vind kan den släckas. Du kan även göra det med vilja närhelst du så önskar.
Magica Communis
Räckvidd: 10 m. Tid: 1 timme.
Svårighetsgrad: 1

Formeln verkar på ett ljus, en oljelampa eller en annan eldkälla som inte större än en fackla.

Ännu en formel med den typ av elegans som få andra än Chrysanthos besitter. Formeln i sig är enkel och dess effekt tämligen anspråkslös. Det är också dess styrka: där formeln Lux skulle skapa oönskad uppmärksamhet kan man obemärkt använda denna formel istället. Jag gör ofta bruk av den själv, särskild då jag är på resa och önskar arbeta sent om kvällen eller in på natten.
Det saknas några bitar innan det hela är färdigt (jag tänker mig en utförlig spelledarperson med några äventyrsfrön, en text om hur utförandet av ritualer kan vara hela äventyr i sig, och kanske lite annat smått och gott), men det kanske börjar vara dags att fundera på vad det ska bli i slutändan. Det blir lite för stort för ett hemmaproducerat häfte, och lite för litet för något regelrätt tryck så det krävs lite eftertanke.

02 april 2013

Hemma från GothCon

Jag kan meddela att det var ett gott con och att jag fick med mig ett fräscht exemplar av grundboken till Saga hem. Mitt första börjar se lite trött ut efter alla mil det rest i ryggsäckar och axelväskor. Det här exemplaret ska bara bo i bokhyllan har jag tänkt.

Det blev ingen rusning efter Nor Bannog-häften på GothCon så det finns exemplar att lägga beslag på för er som inte var där eller bara missade tillfället. Jag har lagt information om innehåll och hur du kan beställa exemplar på en egen sida.